Pyszna pasta z czerwonej papryki, prosta w przygotowaniu, jedynie trzeba upiec paprykę – to zajmuje najwięcej czasu:)
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- kostka greckiego sera feta
- ząbek czosnku
- papryka w proszku
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Paprykę myjemy, osuszamy i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy, aż skórka ze wszystkich stron, aż będzie czarna (kilka razy obracamy w trakcie pieczenia). Gorące strąki wkładamy do papierowej/foliowej torby, którą szczelnie zakręcamy. Kiedy ostygną, obieramy ze skórki, kroimy i czyścimy z pestek. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Miksujemy fetę z papryką, czosnkiem i przyprawami oraz sokiem z cytryny. Podajemy z pieczywem, grzankami itp. Pycha. Smacznego :)