Delikatny omlet biszkoptowy z nadzieniem z serka mascarpone i mięty z malinami. Lekko przypiekłam z jednej strony, ale nie zaważyło to na smaku, trzeba jednak pilnować, bo dosyć szybko się rumieni ciasto.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- proszek do pieczenia ( nie musi być)
- masło lub olej do smażenia
Składniki na farsz:
- 250 g serka mascarpone
- 150g jogurtu malinowego (u mnie naturalny)
- 10 listków mięty
- maliny
- cukier puder
Wykonanie:
Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i ewentualnie proszek do pieczenia ( niecałe pól łyżeczki), ubijamy do czasu połączenia się składników. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją odrobiną masła (można smażyć na oleju) i wykładamy masę biszkoptową. Smażymy na małym ogniu, aż zacznie skwierczeć i wtedy odwracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilkę.
Farsz: Serek mascarpone mieszamy z jogurtem malinowym. Listki tniemy na bardzo drobne i dodajemy do serka. Wszystko mieszamy. Na troszkę przestygniętego omleta wykładamy serek i na niego maliny (ilości wedle uznania). Omlet można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)