Gościmy

Odwiedza nas 914 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 13 marzec 2015 21:10

Kniszki z groszkiem

Napisała

W poszukiwaniu ciekawych przepisów na wykorzystanie ziemniaków trafiłam na kniszki :) Do tej pory się z nimi nie spotkałam, a wyglądają ciekawie i smakują rewelacyjnie. Wyglądają jak kluski śląskie, tyle że pieczone i z nadzieniem. Ciasto troszkę się różni – ale moim zdaniem na korzyść :) Nadzienia mogą być naprawdę różne, zdecydowałam się na groszek, może następnym razem spróbuję inne :) Sprawdzą się na ciepło (u mnie z sałatką) lub na zimo podane jako przekąska na przykład z sosami :) Polecam.

Składniki:

(dla 3-4 osób)

Ciasto:

  • 2 szklanki gotowanych utłuczonych ziemniaków (u mnie około 5 średnich ziemniaków)
  • 2 rozmącone jajka + 1 do smarowania
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 utarta cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta zmielonego pieprzu

Farsz z groszkiem:

  • 20 dag przetartego groszku (użyłam mrożonego)
  • 4 łyżki sosu mlecznego (u mnie mleko)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Przygotowujemy farsz, użyłam groszku mrożonego, najpierw ugotowałam, następnie zblendowałam na puree, starannie mieszamy groszek z mlekiem i przyprawami. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Robimy ciasto. W misce mieszamy ziemniaki, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cebulę, tłuszcz, sól i pieprz. Przekładamy masę na stolnicę i zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie. Dzielimy je na części, z których następnie toczymy kuleczki. Spłaszczamy je i w każdej robimy wgłębienie, w które nakładamy po pół łyżeczki farszu. Gotowe kniszki smarujemy jajkiem i układamy na natłuszczonej blasze lub folii do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor przez około 20 min. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2937 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook