Gościmy

Odwiedza nas 131 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 05 wrzesień 2014 21:18

Krokiety z cukinią i pieczarkami

Napisała

Dosyć czasochłonne danie, ale raz na jakiś czas warto je przygotować. Ja bardzo lubię krokiety, chociaż z uwagi na długi czas przygotowania, za często u mnie nie goszczą. Jednak jak zobaczyłam propozycję farszu z cukinią, to kusiło mnie, żeby je sprawdzić :) Musiałam jak najszybciej wypróbować. Krokiety wyszły bardzo dobre, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, mi wyszło tylko 9 krokietów, a nadzienia ledwo wystarczyło (chyba za hojnie dawałam do pierwszych:)), więc jeśli planujecie większą ilość proponuję zwiększyć proporcje :) A wypróbować zdecydowanie warto :)

Składniki:

Farsz:

  • 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu)
  • 250 g pieczarek
  • duża cebula (pominęłam)
  • 3 ząbki czosnku (dałam 2)
  • ok. 3 łyżki masła
  • bazylia w proszku
  • sól 
  • pieprz

Ciasto na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • olej
  • ok. szklanka bułki tartej
  • jajko + odrobina mleka 
  • szczypta soli

Wykonanie:

Farsz: Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy pieczarki, a po ok. 4 minutach cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia. Jeżeli cukinia lub pieczarki okazałyby się zbyt wodniste pozbywamy się nadmiaru wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Studzimy. 

Naleśniki: Z podanych składników przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mi wyszło 9 naleśników. Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. 

Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.

Gotowe krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej.  Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.) Smacznego :)

Źródło

Czytany 4227 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook