Gościmy

Odwiedza nas 268 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 26 wrzesień 2016 20:45

Pierogi ze szpinakiem i ricottą

Napisała

Chodziły za mną ostatnio pierożki ze szpinakiem, więc w końcu musiałam je sobie zrobić. Nadzienie przygotowałam ze szpinaku i ricotty, dzięki czemu jest delikatne i lekkie. Pierożki są pyszne i aromatyczne, naprawdę polecam :)


Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 stołowa łyżka masła
  • 1/2 stołowej łyżki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody 

Farsz:

  • opakowanie serka risotta (ok. 250g)
  • szpinak – u mnie kilka brykiecików mrożonych
  • pieprz i sól
  • 1-2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Składniki na ciasto zalewamy wrzątkiem i mieszamy drewnianą łyżką. W momencie, gdy ciasto trochę przestygnie, wyrabiamy ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie trzeba więc podsypywać mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne średniej wielkości krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, i lepimy pierogi. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów). Smacznego:)

Źródło: Przepis własny :)

 

Czytany 2722 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook