Chodziły za mną ostatnio pierożki ze szpinakiem, więc w końcu musiałam je sobie zrobić. Nadzienie przygotowałam ze szpinaku i ricotty, dzięki czemu jest delikatne i lekkie. Pierożki są pyszne i aromatyczne, naprawdę polecam :)
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 stołowa łyżka masła
- 1/2 stołowej łyżki soli
- 1 szklanka wrzącej wody
Farsz:
- opakowanie serka risotta (ok. 250g)
- szpinak – u mnie kilka brykiecików mrożonych
- pieprz i sól
- 1-2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Składniki na ciasto zalewamy wrzątkiem i mieszamy drewnianą łyżką. W momencie, gdy ciasto trochę przestygnie, wyrabiamy ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie trzeba więc podsypywać mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne średniej wielkości krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, i lepimy pierogi. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów). Smacznego:)
Źródło: Przepis własny :)