Gościmy

Odwiedza nas 594 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 25 marzec 2014 20:46

Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym

Napisała

Uwielbiam placki ziemniaczane i nie mam nic przeciwko testowaniu różnych wersji. Tym razem nieco inna wersja placków z ważnym dodatkiem, jakim jest tu sos szpinakowy. Po prostu rewelacja, sos przepyszny, a w połączeniu z chrupiącymi placuszkami to już poezja smaku:)

Składniki na placki:

  • 1/2 cebuli
  • 1,5 kg obranych ziemniaków
  • 2  jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dag grubo startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku roztarte na pastę z 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy
  • 6 łyżek masła
  • natka do dekoracji

Sos:

  • 3/4 szklanki gęstej śmietany tortowej (36-proc.)
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (22-proc.)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Zaczynamy od sosu i później wystarczy go tylko podgrzać lub trzymać w ciepłym piekarniku, by nie ostygł.

Sos: Rozmrażamy szpinak i dokładnie osączamy go na sitku. W rondlu o grubym dnie zagotowujemy śmietanę tortową. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy, nie mieszając, około 5 minut, aż mocno zgęstnieje. Dodajemy szpinak, gotujemy 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Wkładamy do miski, studzimy, łączymy z kwaśną śmietaną, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i odrobiną gałki.

Placki: Ścieramy na tarce do warzyw cebulę i ziemniaki (ja to robię w robocie kuchennym), przekładamy je na sitko i dobrze odsączamy. Dodajemy jajka, mąkę, czosnek i parmezan, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni porcjami rozgrzewamy masło z oliwą, smażymy placki (po 4 minuty z każdej strony), odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypujemy pieprzem i podajemy posypane posiekaną natką z podgrzanym sosem szpinakowym. Rewelacja. Smacznego:)

Źródło

Czytany 3817 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook