Gościmy

Odwiedza nas 251 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 01 kwiecień 2014 19:00

Zawijasy szpinakowo-serowe

Napisała

Jeżeli nie macie pomysłu na obiad, zwłaszcza bezmięsny, to polecam takie zawijaski. Przygotowuje się je bardzo szybko. Robiłam jakiś czas temu zawijasy z brokułami, tym razem przyszła kolej na wersję szpinakową:) Pyszne połączenie. W wersji zdrowszej polecam pieczone, w wersji szybszej smażone:) Można do nich przygotować ulubiony sos, u mnie był to sos tysiąca wysp.

 Składniki:

  • 1 płat wafla kwadratowego
  • ½ opakowania mrożonego szpinaku
  • ½ kostki sera feta – można dać więcej
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, bazylia, oregano)
  • bułka tarta
  • jajko (rozmącone)

Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy na patelni z odrobina wody. Po rozmrożeniu odciskamy nadmiar wody. Fetę rozgniatamy widelcem. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,  fetę, ulubione przyprawy i doprawiamy do smaku pieprzem. Dokładnie mieszamy. Jeszcze gorące nadzienie nakładamy równomiernie na wafel, odczekujemy chwilkę, by lekko namiękł od nadzienia, po czym delikatnie zwijamy w roladę. Proponuję odczekać 5 minut. Ja od razu kroiłam, ale troszkę za gorące:) Po chwili kroimy delikatnie w plasterki. Obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. I tu do wyboru, albo smażymy na patelni, wtedy są bardziej rumiane, ale nasiąkają więcej tłuszczu, albo pieczemy w piekarniku. Piekarnik to troszkę dłuższa wersja, ale beztłuszczowa:) Jeżeli wybieramy piekarni to pieczemy ok. 20 minut w temp. 220 st. C, co jakiś czas je przekręcając. Można podawać np. z surówkami, ja podałam z sosem tysiąca wysp. Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny :)

Czytany 5175 razy

2 komentarzy

  • Link do komentarza Magdalena piątek, 17 październik 2014 20:54 napisane przez Magdalena

    Ciesze się, że smakowały :)

  • Link do komentarza dorkasz piątek, 17 październik 2014 14:27 napisane przez dorkasz

    Bardzo dobre! Smakowały całej mojej rodzince. :-) Dziękuję za przepis!

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook