Gościmy

Odwiedza nas 116 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 09 marzec 2013 15:28

Ravioli z ricottą i bazylią

Napisała

Delikatne pierożki z nadzieniem z serka ricotta i bazylią, naprawdę bardzo smaczne. Tak niewiele składników potrzeba, by powstało coś tak pysznego:)

Składniki:

Ciasto:

  • 300g mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • ciepła, przegotowana woda

Farsz:

  • opakowanie serka ricotta
  • garść listków bazylii (posiekanych)
  • pieprz i sól

Wykonanie:

Mąkę wysypujemy na blat, w środku mąki robimy dołek, wbijamy jajka, wlewamy oliwę i zagniatamy gładkie ciasto - jeśli jest zbyt suche, należy dodać nieco ciepłej wody. Jeśli zbyt klejące - odrobinę mąki. Ja robiłam ciasto w malakserze.

Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na minimum godzinę do lodówki do maksimum 2 dni.

Składniki farszu łączymy. Ciasto wałkujemy jak najcieniej, kieliszkiem wykrawamy kółka o średnicy ok. 4-5 cm, na środku kładziemy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Można też ciasto podzielić na pół i rozwałkować dwa kwadraty. Kładziemy nadzienie na jednym, w odstępach i przykrywamy drugim. Tam gdzie będą granice pierożków dociskamy ciasto, a następnie radełkiem wycinamy kwadraty. Zdecydowanie szybciej jednak robi się tradycyjne pierożki;) Gotujemy w gorącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Podajemy od razu. Smacznego!:)

 

Źródło

Czytany 3523 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook