Szybki i smaczny makaron, delikatne mięsko z indyka w aromatycznym sosie czosnkowo-bazyliowym:) Propozycja ta sprawdzi się zarówno jako kolacja, obiad czy lunch do pracy :)
Składniki:
(na 2 porcje)
- makaron gniazda/tagliatelle ok 250 g
- 5-6 pieczarek
- 1 polędwiczka z piersi indyka (można zastąpić kurczakiem)
- kilka liści bazylii
- 2-3 ząbki czosnku (zależy od preferencji:))
- ulubione przyprawy do drobiu (u mnie ziołowa mieszkanka)
- 3 łyżki oliwy
- olej do smażenia (u mnie kokosowy)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Indyka kroimy w cienkie paseczki, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju, następnie wrzucamy indyka, doprawiamy solą pieprzem i przyprawiamy i smażymy do zrumienienia. W międzyczasie zagotowujemy wodę na makaron z odrobina soli. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości, najlepiej aby był aldente. Do podsmażonego indyka wrzucamy pieczarki i smażymy razem kilka minut, by lekko zmiękły i również się delikatnie zarumieniły.
Bazylię wraz z obranym czosnkiem i oliwą miksujemy na gładki sos. Makaron po ugotowaniu i odcedzeniu wrzucamy na patelnie i mieszamy razem z indykiem i pieczarkami, doprawiamy jeszcze słodką, czerwoną papryka, następnie dodajemy pesto bazyliowe i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Posypujemy startym parmezanem i podajemy. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny :)