Prosta, szybka, smaczna surówka, jako dodatek do obiadu. Równie dobrze można ją zjeść jako lekką sałatkę na kolację.
Składniki:
- połówka małej sałaty lodowej
- mały ogórek (wężowy)
- 4-5 łodyg selera naciowego
- pół pęczka pietruszki (akurat nie miałam, więc u mnie bez)
- sól
- łyżka soku z cytryny
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórka nie obieramy ze skórki, dokładnie myjemy. Sałatę kroimy w długie cienkie paski, ogórka tak samo. Selera w plasterki. Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę.
Wszystkie składniki sosu mieszamy i dodajemy do warzyw. Można jeszcze dodać odrobinę mieszanki ziołowej do warzyw. Sałatkę dobrze jest odstawić przed podaniem na 30 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Ja polałam sosem i podawałam od razu.
Aby sałatka była naprawdę mało kaloryczna można zastąpić majonez drugą łyżką jogurtu. Smacznego:)