Coś pysznego:) Mój kolejny odkryty sposób na kurczaka:) Zawijane piersi ze smakowitym nadzieniem:) Pychota.
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- dwie kopiaste łyżki masła
- 1-2 ząbek czosnku (lub wg upodobań)
- 1 łyżka natki pietruszki
- ser camembert (na pewno nie cały)
- bułka tarta do obtaczania
- mąka do obtaczania
- 1 jajko
- sól
- pieprz kolorowy
Dodatkowo:
- wykałaczki
- olej do smażenia
Wykonanie:
Piersi kurczaka rozdzielamy na dwie, a następnie przekrawamy je wzdłuż na dwie części, żeby powstały 4 prostokątne cieniutkie plastry filetu. Ubijamy troszkę tłuczkiem do mięsa.
Przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Teraz natkę pietruszki siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko łączymy z masłem. Wkładamy do woreczka, robimy mały wałeczek i chłodzimy w lodówce, ja wstawiłam na krotko do zamrażalnika.
Na każdej piersi układamy plasterek sera camembert i masła czosnkowego. Zrazy zawijamy i spinamy wykałaczkami, żeby nadzienie nam nie wypłynęło w trakcie smażenia.
Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy zraz obtaczamy w jajku, następnie w mące i na koniec w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.