Muszę przyznać, że troszkę się obawiałam czy będzie jadalne, takie połączenie cytryny z makaronem i szpinakiem:) Ciekawe i jak dla mnie nietypowe. Smaczne, chociaż nie do końca w moim guście. Za to wizualnie bardzo ładnie się prezentowało i przygotowuje się bardzo szybko:)
Składniki:
- 200 g młodego szpinaku
- 1 op. makaronu ryżowego wstążki
- sok z 1/2 cytryny
- starta skórka z jednej cytryny
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- garść siemienia lnianego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma
Wykonanie:
Makaron wkładamy na około 3 minuty do zagotowanej wcześniej osolonej wody z dodatkiem kurkumy,po tym czasie makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą, czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy,dodajemy umyty, osuszony szpinak, smażymy chwile mieszając,dodajemy umytą, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i przyprawy,mieszamy jeszcze chwilę smażąc,na talerzu układamy makaron, na nim masę szpinakową,posypujemy całość skórką z cytryny i siemieniem lnianym. Smacznego:)