Gościmy

Odwiedza nas 211 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 28 lipiec 2014 22:45

Makaron z cukinią i kalafiorem

Napisała

Mój domowy makaron postanowiłam przygotować z sezonowymi warzywami, często u mnie ostatnio gości cukinia i kalafior, który uwielbiam. Zrobiłam zatem sos śmietanowy z kalafiorem i cukinią i podałam z domowym makaronem. Pycha.

Składniki:

  • 250g makaronu (u mnie domowy)
  • ½ średniej lub małej cukinii
  • ½ główki małego kalafiora
  • 200ml śmietanki kremówki 30% (może też być 18 czy 22%)
  • Sól, pieprz, gałka muszatołowa
  • 1-2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie ser parmezan lub inny (do zagęszczenia sosu i wzmocnienia smaku)

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Mój domowy makaron, w związku z tym, że był wysuszony gotowałam trochę dłużej, jeśli gotujemy świeżo po przygotowaniu będzie to na pewno dużo szybciej. Po prostu próbujemy, aż będzie taki, jak będzie Nam odpowiadał.

Kalafiora i cukinię dokładnie myjemy. Kalafiora (małe różyczki) gotujemy do miękkości (można też na parze). Cukinie kroimy w półplasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, jak zmięknie wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy, aż się zredukuje i zagęści śmietanka. Dodajemy odrobinę sera dla zagęszczenia sosu. Gdy kalafior jest gotowy dorzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku gałką muszkatołową.

Ugotowany makaron polewamy sosem lub wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Naprawdę pycha :) Smacznego :)

Źródło: Eksperyment własny :)

Czytany 7084 razy

3 komentarzy

  • Link do komentarza Magdalena niedziela, 17 sierpień 2014 10:18 napisane przez Magdalena

    Dziękuję :) Jak widać warto eksperymentować, można odkryć fajne połączenia :)

  • Link do komentarza Whiltierna sobota, 16 sierpień 2014 20:05 napisane przez Whiltierna

    Gratuluje udanego eksperymentu :)
    Wypróbowałam i połączenie cukinii oraz
    kalafiora oczarowało mnie.
    Zrobiłam kilka modyfikacji w przepisie, niemniej jednak 3małam sie oryginału.
    Pozdrawiam

  • Link do komentarza Ilona wtorek, 29 lipiec 2014 12:50 napisane przez Ilona

    Dobre na teraz, bo lekkie. Pozdrawiam ;)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook