Mój domowy makaron postanowiłam przygotować z sezonowymi warzywami, często u mnie ostatnio gości cukinia i kalafior, który uwielbiam. Zrobiłam zatem sos śmietanowy z kalafiorem i cukinią i podałam z domowym makaronem. Pycha.
Składniki:
- 250g makaronu (u mnie domowy)
- ½ średniej lub małej cukinii
- ½ główki małego kalafiora
- 200ml śmietanki kremówki 30% (może też być 18 czy 22%)
- Sól, pieprz, gałka muszatołowa
- 1-2 łyżki oliwy
- opcjonalnie ser parmezan lub inny (do zagęszczenia sosu i wzmocnienia smaku)
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Mój domowy makaron, w związku z tym, że był wysuszony gotowałam trochę dłużej, jeśli gotujemy świeżo po przygotowaniu będzie to na pewno dużo szybciej. Po prostu próbujemy, aż będzie taki, jak będzie Nam odpowiadał.
Kalafiora i cukinię dokładnie myjemy. Kalafiora (małe różyczki) gotujemy do miękkości (można też na parze). Cukinie kroimy w półplasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, jak zmięknie wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy, aż się zredukuje i zagęści śmietanka. Dodajemy odrobinę sera dla zagęszczenia sosu. Gdy kalafior jest gotowy dorzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku gałką muszkatołową.
Ugotowany makaron polewamy sosem lub wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Naprawdę pycha :) Smacznego :)
Źródło: Eksperyment własny :)