Gościmy

Odwiedza nas 457 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 04 marzec 2012 20:41

Razowe fusilli z kurczakiem i pieczarkami

Napisała

Fusilli to rodzaj makaronu w kształcieświderków. Przyjęło się, że niektóre nazwy stosujemy w oryginale, a niektóre z polskim nazewnictwem. Właściwie dla mnie to bez znaczenia, chociaż lubię te włoskie nazwy i czasem będę je stosować:)

Składniki:

  • 40 dag makaronu razowego w kształcie świderków
  • duża połówka piersi kurczaka
  • 20 dag zielonego groszku z puszki
  • po 1/4 szklanki oliwy i octu balsamicznego
  • 6-8 sporych pieczarek
  • 2 szalotki (pominęłam)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 l bulionu drobiowego
  • czerwona cebula (pominęłam)
  • 15 dag miękkiego sera pleśniowego o białej skórce
  • pieprz i sól
  • przyprawa włoska – to moja modyfikacja

Wykonanie:

Pierś kurczaka kroimy w plastry, zalewamy octem balsamicznym (2 łyżki zostawiamy), solimy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Pieczarki oczyszczamy, wkładamy do miseczki, wlewamy oliwę (2 łyżki zostawiamy), dodajemy posiekane szalotki (pominęłam) i czosnek, nieco soli i pieprzu, mieszamy, przykrywamy i wstawić na 4 godz. do lodówki (tyle nie trzymałam). Osączone z marynaty mięso grillujemy lub smażymy po 2 min z każdej strony, a osączone pieczarki - 6 min). Następnie mięso kroimy w paski, pieczarki - w plasterki. Gotujemy bulion tak, by zredukować go do połowy. Na pozostałej po pieczarkach oliwie należy zeszklić posiekaną cebulę (ten składnik pominęłam). Ja na patelnię wrzuciłam ugotowany i odcedzony makaron, zalałam resztą octu oraz wlałam bulion. Do naszego makaronu dodajemy groszek, mięso i pieczarki i mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, ja dodałam jeszcze przyprawy włoskiej. Na wierzchu gorącego dania rozkładamy pokrojony w plastry ser pleśniowy.

Źródło

 

Czytany 2415 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook