Kolejna propozycja z brukselką, tym razem makaronowa, czyli znów obiad na szybko:) Proporcje dostosowałam do siebie i podaję własne.
Składniki:
- 200g brukselki lub 1/2 opakowania mrożonej
- 200g makaronu świderki
- 1/2 puszki pomidorów pelati (pomidorów bez skórki)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- do smaku cukier, sól, pieprz, bazylia
- parmezan do posypania
Wykonanie:
Brukselkę obieramy i gotujemy do miękkości dodając pod koniec gotowania łyżeczkę cukru. W między czasie przygotowujemy sos: rozgnieciony czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, zioła, solimy do smaku i gotujemy przez 5 minut ciągle mieszając. Makaron gotujemy al dente. Odcedzone brukselki kroimy wzdłuż na połówki, dodajemy do sosu pomidorowego i razem gotujemy przez ok. 5 minut. Na ugotowany makaron wykładamy sos z brukselkami. Podajemy posypany parmezanem.