Testowałam już różne ciasta na pizzę, ale odkąd trafiłam na to już innych nie próbuję. Ten przepis jest dla mnie idealny. Prosty, szybki, a z ciastem świetnie się pracuje. To ciasto jest na 2 pizze z dużej blachy piekarnika. Oczywiście to cienkie ciasto będzie, a jako, że ja uwielbiam ultra cienką pizzę robię z tego ciasta zawsze trzy pizze, np. 2 w blachach z piekarnika i jedną mniejszą np. okrągłą. Wielokrotnie już robiłam pizzę na tym cieście i wiem, że już przy nim zostanę. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu :)
Przed wyrośnięciem:
Składniki:
Na dwie duże pizze (na blaszkach wyjmowanych z piekarnika)
- 500 g mąki
- 300 ml ciepłej wody
- 30 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie drożdży suszonych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju
Wykonanie:
Do miski przesypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie i do niego wrzucamy pokruszone drożdże, posypujemy cukrem, zalewamy częścią ciepłej wody i odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dodajemy większą część wody, sól, oliwę i zagniatamy ciasto dodając w razie potrzeby wodę. Ja to robię w mikserze, a właściwie mikser robi je sam :) Zagniecione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na wielkość blachy, smarujmy sosem, posypujemy ulubionymi dodatkami i pieczemy około 15 minut w temp. 220-230 stopni. Smacznego :)
Po wyrośnięciu: