Gościmy

Odwiedza nas 490 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 29 styczeń 2016 22:56

Pizza biało-zielona

Napisała

Jarska pizza z zielonymi warzywami w sosie beszamelowym.  Zielono na talerzu w środku zimy ;) Prosta i smaczna. Propozycja na obiad, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi :) Mimo, iż w oryginalnym przepisie nie było pieczarek ja je dodałam :)

Składniki na spód (na dużą blaszkę z piekarnika):

  • ½ szkl. ciepłej wody
  • 1 i ½ szkl. mąki typ 500
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli

Składniki na sos beszamelowy:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowe składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 por (pominęłam)
  • 200 g startego żółtego sera
  • garść fasolki szparagowej
  • kilka pieczarek

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy mąkę z solą, oregano, dodajemy oliwę i rozpuszczone w wodzie drożdże. Dobrze wszystko wyrabiamy, aby otrzymać jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
W tym czasie przygotowujemy beszamel. Do rondla wkładamy masło i rozpuszczamy.  Dodajemy do niego mąkę i mieszamy przez chwilę łyżką, aż mąka wchłonie masło. Wlewamy mleko i wszystko mieszamy rózgą. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową i nadal mieszamy. W miarę podgrzewania sos zacznie gęstnieć.  Wtedy zdejmujemy rondel z kuchenki.
Brokuła dzielimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Gotujemy 4 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy do osuszenia. Pora myjemy i kroimy na plasterki. Ja pominęłam pora. Użyłam zamiast niego fasolki szparagowej, którą lekko podgotowałam. Dodałam tez kilka pieczarek, które pokroiłam w plasterki.

Blaszkę smarujemy oliwą, wykładamy na nią ciasto i cienko rozwałkowujemy (nie podsypujemy mąką). Na ciasto wykładamy sos beszamelowy. Na nim układamy cząstki brokuła, fasolkę i pieczarki. Jeśli dajecie pora to również :) Na wierzchu posypujemy startą mozzarellą lub innym startym, twardym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C od 20 co 30 minut.. Smacznego :)

Źródło

Czytany 962 razy
Więcej w tej kategorii: « Tarta z cukinią i ricottą

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
zBLOGowani.pl
// FB
facebook