Gościmy

Odwiedza nas 519 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 21 marzec 2019 09:37

Pizzerinki z salami

Napisała

Mięciutkie mini pizze z pysznymi dodatkami. Ja tym razem zrobiłam z salami, pieczarkami i papryką, ale dodatki oczywiście można wybrać dowolne, w zależności co lubimy :) Pizzerinek wychodzi bardzo dużo, jeśli robimy je np. jak ja wielkości szklanki. I tak zrobiłam z połowy porcji, a wyszło mi dwie blachy :) Dla 2 osób wystarczy, ale jak macie większą rodzinkę to zróbcie z pełnej porcji, na pewno znikną w mgnieniu oka :) Zmodyfikowałam nieznacznie źródłowy przepis jeśli chodzi o dodatki i podaję własne.



Składniki:

Ciasto:
R
ozczyn

  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki mąki

Dodatkowo:

  • 0,5 kg mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Sos pomidorowy

  • 1 koncentrat pomidorowy (słoiczek)
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • trochę oregano i bazylii

Składniki sosu mieszamy ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę.

Dodatki:

  • 1 papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • plasterki salami
  • tarta mozzarella
  • pieczarki – kilka sztuk
  • oregano,bazylia

Wykonanie:

Ciasto: Najpierw drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 czubate łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by drożdże się spieniły. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest klejące, należy podsypać mąką. Ciasto odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.

Paprykę kroimy w małą kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, następnie podsmażamy razem z papryką na małej ilości oleju. Salami kroimy w paseczki lub ćwiartki plasterków, zależy jakiej wielkości mamy. Pizzerinki są małe więc duze kawałki się nie zmieszczą. Pieczarki kroimy w plasterki.

Gdy ciasto urośnie odrywamy kawałek i wałkujemy dość cienko, następnie wycinamy kółka np. kubkiem lub szklanką, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć pizzerniki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy paprykę z czosnkiem, na to pieczarki, salami i całość posypujemy serem - dodatki dajemy w małych ilościach. Całość posypujemy bardzo delikatnie oregano i bazylią. Pizzerinki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2412 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook