Gościmy

Odwiedza nas 109 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 20 maj 2015 19:13

Sznycel indyczy w amarantusowej panierce

Napisała

Czasami wystarczy ciekawa panierka, by podać inny niż zwykle obiad;) Lubię testować nowe panierki, dzięki nim można świetnie dodatkowo doprawić mięsko. Tym razem wypróbowałam popping z amarantusa, jak już testuje amarantus to do wszystkiego;) Chrupiące kotleciki z indyka podane z sałatką z pewnością będą miłą odmianą na stole :)

Składniki:

  • pierś indycza
  • amarantus ekspandowany
  • mąka gryczana (może być zwykła)
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Umytą i osuszoną pierś indyczą dzielimy na sznycle i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (aby uniknąć rozpryskiwania i rozdarcia mięsa).
Tak rozbite sznycle oprószamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i nacieramy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, pieprz oraz zioła prowansalskie i mieszamy wszystko energicznie widelcem lub trzepaczką. Sznycle obtaczamy w mące gryczanej, następnie w jajku, a na koniec w ekspandowanym amarantusie.

Sznycle smażymy z obu stron na dobrej jakości oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor. Usmażone sznycle odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

Źródło

Czytany 667 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
zBLOGowani.pl
// FB
facebook