Prosty i szybki sposób na piątkowy obiad i nie tylko. Może być również idealny na kolację. Ja podałam z pieczonymi frytkami. Aromatycznie, lekko i szybko.
Składniki:
(na 2 porcje)
- 2 kawałki łososia (po 100g)
- 300g brokułów
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Masło ziołowe:
- 2 łyżeczki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ulubione zioła ( w oryginale był rozmaryn, ale ja go nie jem)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Masło roztapiamy, mieszamy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Łososia myjemy, osuszamy, smarujemy masłem, układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180st.
Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem cukru. Gotujemy kilka minut bez przykrycia. Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą Pieczonego łososia podajemy z brokułami, ja podałam również z pieczonymi frytkami. Smacznego :)
Źródło: „Bądź Fit” Wydawnictwo Olesiejuk