Gościmy

Odwiedza nas 332 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 28 październik 2020 21:14

Bułeczki czosnkowo-serowe

Napisała

Przepyszne, mięciutkie bułeczki czosnkowe z dodatkiem serka topionego. To kremowo-czosnkowe wnętrze sprawia, że bułeczki są nie tylko mięciutkie, ale bardzo bardzo smaczne :) Idealne na kolację, śniadanie, przekąskę dodatek do sałatek :) Jak dla mnie rewelacyjne :)

Składniki:

  • 430-440 g mąki
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 18 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g masła
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 50 g miękkiego masła
  • 200 g serka topionego (użyłam ziołowego)
  • 3-5 ząbków czosnku (w zależności od „siły” czosnku, jak i osobistych preferencji)
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Masło roztapiamy na małym ogniu, odstawiamy do przestudzenia. Drożdże kruszymy do szklanki. Zasypujemy je cukrem i wlewamy 3-4 łyżki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Na środku robimy wgłębienie. W miejsce to wlewamy przygotowane drożdże. Odstawiamy całość na około 10 minut.

Gdy drożdże zaczną pracować i zwiększać swoją objętość do miski dodajemy sól, rozbełtane jajko oraz resztę mleka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż do otrzymania gładkiego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1 – 1,5 godziny. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło miksujemy wraz z serkami topionymi. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, ponownie przez chwilę wyrabiamy. Dzielimy je na 2 części. Wałkujemy na prostokąt. Na każdym płacie wykładamy równomiernie przygotowane nadzienie. Ciasto zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki o grubości około 2-2,5 cm.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej bułeczki, zachowując między nimi pewien odstęp. Pieczemy przez około 15-20 minut (lub nieco dłużej, do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do190 stopni.

Uwagi: Przed pieczeniem bułeczki można posmarować rozmąconym jajkiem.

Źródło

Czytany 1915 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook