Pomysł na piątkowy szybki obiad, delikatny łosoś z sosem koperkowym podany w towarzystwie makaronu, u mnie pełnoziarniste penne. Zrobiłam z połowy poniższych proporcji.
Składniki
- 4 filety z łososia (200 g każdy)
- Makaron świderki, np. Lubella (1 op.)
- Koperek siekany (4 łyżki)
- Cytryna (1 szt.)
- Śmietanka 30% (250 ml)
- Czosnek (2 ząbki)
- Cebula (1 szt.) (pominęłam)
- Olej (5 łyżek)
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni z niewielką ilością oleju (2 łyżki) na niedużym ogniu. Na drugiej patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek w plasterkach (u mnie przeciśnięty przez praskę). Dodajemy śmietankę i gotujemy.
W tym czasie gotujemy makaron wg zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując by był al dente. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego skórkę otartą z cytryny i koperek, mieszamy z makaronem.
Makaron wykładamy na talerz, a na szczycie układamy łososia i skrapiamy go sokiem z cytryny oraz oprószamy posiekanym koperkiem. Smacznego :)