Gościmy

Odwiedza nas 156 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 20 lipiec 2012 22:15

Risotto z kalafiorem z serem camembert i migdałami

Napisała

Bardzo smaczne risotto, w takiej bardziej wytrawnej wersji, pasuje na przykład na kolację dla dwojga itp.:) Robiłam je już któryś raz z kolei, bo bardzo mi smakuje. Polecam:)

Składniki:

(2 - 3 porcje)

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 kalafiora, same różyczki
  • 3 szklanki wrzącego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki listków świeżego tymianku (u mnie 1 łyżeczka suszonego)
  • 1/4 szklanki płatków migdałów, zrumienionych na patelni
  • 3/4 szklanki suchego ryżu do Risotto
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 80 g sera camembert

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Różyczki kalafiora układamy na kawałku folii aluminiowej, posypujemy solą oraz pieprzem, polewamy 1 łyżką oliwy z oliwek i posypujemy kawałeczkami masła. Folię kładziemy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Ja tym razem zrobiłam w wersji szybszej:) Tj. ugotowałam kalafiora w lekko osolonej wodzie, na lekko twardo. Ważne by nie był rozgotowany. Bulion zagotowujemy i mieszamy z tymiankiem. Na suchej patelni rumienimy płatki migdałów.

Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oliwy, wsypujemy ryż i mieszając podsmażamy przez 30 sekund. Wlewamy wino, mieszamy, aż odparuje, przez kolejne około 30 sekund. Wlewamy 1/2 szklanki gorącego bulionu i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ryż całkowicie go zaabsorbuje. Wtedy wlewamy kolejną porcję bulionu i znów gotujemy do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Powtarzamy przez około 18 - 20 minut, do czasu, aż ryż będzie ugotowany al dente (miękki, ale nie rozgotowany). Może zostać trochę bulionu.

Trzymając patelnię z ryżem na małym ogniu, wkładamy kalafiora oraz pokrojony w kosteczkę ser camembert. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy płatkami migdałowymi i gotowe. Podajemy np. z lampką białego wina:) Smacznego:)

Źródło

Czytany 4297 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook