Gościmy

Odwiedza nas 297 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 18 sierpień 2012 16:00

Bitki wołowe duszone we własnym sosie

Napisała

W weekend mogę poświecić więcej czasu na przygotowanie obiadu, więc tym razem mięsko wołowe duszone we własnym sosie. Długo trzeba na nie czekać, ale warto:) Podałam je z kaszą jęczmienną i sałatką z kapusty pekińskiej. Robiłam z połowy poniższych proporcji.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego bez kości
  • 2 średniej wielkości cebule (zastąpiłam czosnkiem)
  • 1 łyżka musztardy
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól , pieprz , papryka wędzona lub słodka
  • mąka
  • oliwa lub olej do smażenia

Marynata:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w poprzek włókien na 1 cm plastry, lekko rozbijamy je tłuczkiem. Każdy plaster smarujemy mieszaniną octu balsamicznego i oliwy - przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 60-70 minut.

Następnie mięso solimy i oprószamy pieprzem oraz obtaczamy w mące. Szybko obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano, przekładamy do garnka o grubym dnie. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę (u mnie czosnek), przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy musztardę, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy oraz łyżeczkę papryki. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości mięsa.

Stawiamy garnek na niedużym ogniu i dusimy pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W razie potrzeby podlewamy wodą. Im starsze mięso, tym dłużej będzie się dusić. Moje się trochę dusiło, ponad godzinkę. Podajemy z kaszą i sałatką lub innymi ulubionymi dodatkami:) Smacznego:)

 

Źródło

 

Czytany 3788 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook