Skoro kurczak może być w płatkach kukurydzianych to czemu nie schabowe:) Jak pomyślałam tak zrobiłam i wyszło coś pysznego:) Chrupiąca panierka i soczyste mięsko:) Pychota:)
Składniki:
(na 4 porcje)
- 4 kotlety schabowe
- sól, pieprz
- olej do smażenia/planta
Składniki na panierkę:
- mąka- łyżka, może dwie
- 1 jajko
- 100 g płatków kukurydzianych (możecie zużyć więcej, ja dorabiałam)
- bułka tarta
- zioła prowansalskie
- natka pietruszki (ok. łyżki posiekanej natki)
- przyprawa do schabu
Wykonanie:
Mięso rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. A teraz panierujemy. W miseczce/głębokim talerzu rozbijamy jajko, dodajemy łyżkę mąki, wsypujemy natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
Płatki kukurydziane rozgniatamy na drobno, dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej, odrobinę ziół prowansalskich oraz przyprawy do schabu i dokładnie mieszamy. Jeżeli zabraknie Nam panierki wówczas w każdej chwili można dorobić:) Ja robiłam na oko, więc później dorabiałam:)
Kotlety maczamy w cieście, a potem obtaczamy w panierce kukurydzianej. Smażymy na rumiany kolor:) Szybko i smacznie, Nam bardzo smakowały. A do tego młode ziemniaczki i małosolne i więcej nic nie trzeba:) Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny.