Tym razem coś z mięsa wołowego, czyli gulasz:) Muszę przyznać, że wyszedł bardzo dobry, chociaż powstał z kilku znalezionych przepisów w Internecie. Z każdego coś wybrałam i stworzyłam własną kombinację.
Składniki:
- 500g mięsa wołowego
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- listek laurowy
- 2 łyżki oleju
- pieprz, sól, papryka słodka lub ostra wg uznania
- łyżka mąki
Wykonanie:
Mięso myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej, do zeszklenia. Odkładamy warzywa do rondelka. Na tej samej patelni obsmażamy mięso. Mięso przekładamy do rondelka z warzywami, wlewamy pół szklanki wody lub taką ilość, by przykryła mięso. Dusimy 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy listek laurowy, pieprz, sól, paprykę słodką/ostrą i zmiażdżony czosnek. Dusimy do czasu, aż mięso będzie miękkie. Na końcu dodajemy łyżkę mąki rozdrobnioną z odrobiną wody i zaprawiamy sos. Gotujemy jeszcze ok. 5 min. Sprawdzamy smak, ewentualnie doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy na przykład z kaszą i surówką. Smacznego:)
Źródło: Zlepek internetowych inspiracji:)