Propozycja na niedzielny obiad. Schab w grubych plastrach, upieczony na cebuli, przełożony papryką i czosnkiem. Nawet jeśli nie przepadacie za cebulą to bez obaw, nie czuć jej za bardzo w mięsie. Można ją zjeść z mięskiem lub samo mięsko :) Ja cebuli nie jadłam, ale mojemu mężowi bardzo smakowała :) Podczas pieczenia wytwarza się sporo sosu dzięki czemu mięso jest miękkie i soczyste. Naprawdę smaczne danie wyszło :)
Składniki:
- 1,5 kg schab (u mnie 5 plastrów – w sam raz na dwie osoby)
- 5 cebul (u mnie 2 szt)
- 3 x pół papryki kolorowej
- 1/3 kostki smalcu
- czubata łyżeczka soli
- czosnek - kilka ząbków
- łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
Wykonanie:
Schab kroimy w grube plastry, solimy i przyprawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, paprykę kroimy w większe kawałki, ząbki czosnku oieramy i możemy pokroic w mniejsze kawałki. Smalcem natłuszczamy naczynie żaroodporne i układamy cebulę na dnie naczynia oraz na ściankach. Następnie układamy pokrojone mięso przekładając papryką i czosnkiem. Pieczemy 60 minut w 200 st.C Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)