Nie wiem czy rzeczywiście to rosyjska zupa, ale spodobał mi się przepis i postanowiłam go wypróbować. Zupy są najlepsze na chłodne jesienne dni, rozgrzewają błyskawicznie, a do tego są pożywne:)
Składniki:
ilość porcji: 6
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 duża cebula, przekrojona na pół i pokrojona w cienkie plasterki (pominęłam)
- 4 czerwone ziemniaki, pokrojone w kostkę (u mnie zwykłe)
- 225 g zielonej fasolki, pokrojone na 2,5 cm kawałki
- 1200 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego
- 2 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
- 115 g kwaśnej śmietany
- 180 g kiszonej kapusty wraz z sokiem
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
Wykonanie:
Olej roślinny rozgrzewamy w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i szklimy ją, aż zmięknie i będzie przezroczysta (ok. 5 minut) (Ja pominęłam ten krok). Dodajemy ziemniaki i zieloną fasolkę i gotujemy, aż fasola lekko zmięknie (około 5 minut).
Dodajemy bulion warzywny. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut). Do kwaśnej śmietany dodajemy mąkę, a następnie dodajemy tę mieszaninę, po łyżeczce na raz do gotującej zupy. Dodajemy kapustę kiszoną i koperek, a następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut, a następnie podajemy. Smacznego:)