Gościmy

Odwiedza nas 392 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 15 styczeń 2014 19:41

Zupa z kiszonej kapusty i cieciorki z ziemniakami

Napisała

Ostatnio uwielbiam zupki na bazie kiszonej kapusty, tym razem kolejna propozycja na taką rozgrzewającą zupkę z udziałem wspomnianej kapustki i cieciorki. Naprawdę smaczna:)

Składniki:

  • 550 g kiszonej kapusty
  • 1,5 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki kminku całego (pominęłam)
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • ½ litra rosołu
  • 300 g cieciorki konserwowej
  • sól
  • 1 łyżka kminku mielonego
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

Kapustę wraz z sokiem wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody dodajemy liście laurowe, zile angielskie, pieprz i cały kminek i gotujemy do miękkości (około 2 godzin – ja gotowałam kapustkę około 20 minut, próbujemy kapustę, aż Nam będzie pasować). Jeśli preferujemy mniej kwaśne zupy to można odlać sok z kapusty lub nie wlewać całego a jeśli nie lubimy takiej „ciągnącej się” kapusty to przed wrzuceniem do garnka możemy ją pokroić;) Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku do miękkości (ale nie rozgotowujemy). Gdy kapusta jest już miękka dodajemy do niej osączoną na sicie cieciorkę, ugotowane ziemniaki, rosół i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając. U mnie krócej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę – mieszamy, aż mąka straci smak surowizny i nabierze złoty kolor. Następnie do zupy dodajemy zasmażkę, przyprawiamy i gotujemy jeszcze wszystko pod przykryciem 5 minut (jeśli zupa jest mało słona możemy dodać kostkę rosołową lub dosolić według uznania). Na końcu dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. U mnie czas przygotowania był zdecydowanie krótszy, próbowałam praktycznie co chwilkę i jak uznałam, że jest gotowa, to skończyłam gotować:) Smacznego:)

Źródło

Czytany 2079 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook