Gościmy

Odwiedza nas 199 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 27 sierpień 2012 19:17

Sos beszamelowy

Napisała

Pyszny sos bardzo często stosowany do różnego rodzaju zapiekanek, wyśmienicie smakuje np. z zapiekanym kalafiorem czy brokułem. Tym razem wykorzystałam go do cannelloni z pieczarkami.

Składniki:

  • ½ litra mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, pilnując by się nie przypaliło. Następnie partiami wsypujemy mąkę cały czas mieszając, uważając by nie porobiły się grudki. Gdy masa w garnku będzie gładka i bez grudek, wlewamy powoli zimne mleko (mieszając wszystko, by ładnie się rozpuściło i połączyło ze sobą), doprawiamy sos do smaku i nie zaprzestając mieszania, podgrzewamy go na wolnym ogniu, aż zgęstnieje do konsystencji śmietany. Nie można dopuscić do zagotowania się sosu!. Polewamy np. zapiekankę makaronową lub warzywa i zapiekamy. Smacznego:)

 

Źródło

Czytany 3952 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook