Jeżeli macie ochotę urozmaicić wielkanocny stół, proponuję przygotowanie szybkiego i bardzo smacznego majonezu w wiosennym zielonym kolorze. Aromatyczny, intensywny smak zaostrzyłam jeszcze czosnkiem :)
Składniki:
- pęczek pietruszki
- 50g świeżego szpinaku (dałam więcej, można użyć mrożonego)
- 10 -15 listków bazylii
- pęczek szczypiorku (pominęłam)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 5-6 łyżek majonezu
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Listki pietruszki, szpinak, bazylię wkładamy do miksera i wraz z oliwą z oliwek miksujemy. Jeżeli używacie mrożonego szpinaku, trzeba go najpierw rozmrozić i odcisnąć z wody. Gdy zioła są zmiksowane na gładką papkę dodajemy majonez i jeszcze kilka minut miksujemy. Równie dobrze, można wszystko od razu łącznie zmiksować.
Zielony majonez przekładamy do miseczki, podajemy z jajkami lub np. z wędliną lub pasztetami. Szczelnie zamknięty można przechowywać przez 4-5 dni. Smacznego:)