Gościmy

Odwiedza nas 415 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 13 lipiec 2021 22:41

Dżem z czarnej porzeczki

Napisała

Sezon porzeczkowy jeszcze trwa, czas wykorzystać również i te owoce do przetworów :) Takie dżemy można zrobić także z mrożonych owoców, jeśli w sezonie zabrakło nam czasu na obróbkę, to później, gdy czas dopisze, można go wykonać. Porzeczki mają w sobie dużo pektyny, zatem generalnie można zrobić dżem z samym cukrem, ale oczywiście trzeba dłużej pogotować. Ja jak zwykle ostatnio nie mam na to czasu, a chciałam wykorzystać owoce, więc użyłam cukru żelującego :) Wybieram taki, który ma najprostszy skład i ma tylko pektynę, bez zbędnych dodatków.

Składniki:

(na ok. 4-5  małych słoiczków)

  • 1 kg czarnej porzeczki (może być mrożona)
  • cukier żelujący 3:1 (ok 350g) lub dżemix 3:1 i 330g cukru

Wykonanie:

Porzeczki myjemy, usuwamy gałązki. Umieszczamy w garnku z grubszym dnem, zasypujemy cukrem, umieszczamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do zagotowania, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut. Jeśli używamy dżemixu to zgodnie z instrukcją na opakowaniu owoce mieszamy z dżemixem, a po zagotowaniu dodajemy cukier zwykły i gotujemy jeszcze do 5 minut. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy odwracamy na 5 min. do góry dnem. Można dla bezpieczeństwa jeszcze zapasteryzować (ja tak zazwyczaj robię). Smacznego :)

Pasteryzacja:

Spory garnek z szerokim dnem wykładamy lnianymi ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Źródło: Przepis własny :)

Czytany 770 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook