Gościmy

Odwiedza nas 305 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 15 lipiec 2021 09:01

Nalewka z czarnej porzeczki

Napisała

Do tej pory nigdy nie robiłam nalewek, po pierwsze nie pijam takich rzeczy, po drugie zawsze wydawało mi się, że trzeba im poświecić sporo czasu. Pracochłonna na pewno nie jest, tylko kwestia rozłożenia w czasie, co jakiś czas zamieszać, przelać, przefiltrować itp. :) Nalewka wyszła bardzo mocna jak dla mnie, ale takie zazwyczaj są nalewki :) Poczytałam o zaletach takiej nalewki i zdecydowałam się ją wykonać. Picie nalewki z czarnej porzeczki poleca się przy: stanach migrenowych, zaburzeniach trawienia i nieprawidłowej pracy jelit, bólu gardła i anginie oraz chorobach górnych dróg oddechowych. Jestem ciekawa czy faktycznie będzie działać ;) 

Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 0,5 l wódki białej
  • 0,5 l spirytusu
  • 2 kubki brązowego cukru (ja wykorzystałam szklankę 250ml)
  • ewent. miód do dosłodzenia

Wykonanie:

Owoce dokładnie myjemy i oddzielamy od gałązek, Wkładamy je do dużego słoja i zalewamy alkoholem. Przez miesiąc trzymamy słój w ciepłym miejscu i często mieszamy. Po tym czasie zlewamy alkohol i szczelnie zamykamy w innym słoju lub butelce. Pozostałe owoce zasypujemy cukrem (w tym słoju, w którym do tej pory stały) – możemy je lekko rozgnieść, jeśli wcześniej się nie rozpadły. Owoce zasypane cukrem trzymamy w słoju około 10 dni – często mieszamy. Po tym czasie uzyskany z owoców i cukru syrop łączymy ze zlanym wcześniej alkoholem. Jeśli uznamy, że nalewka jest zbyt mało słodka, dodajemy miód. Mieszamy wszystko i po mniej więcej tygodniu filtrujemy i przelewamy do butelek. Nalewkę odstawiamy, aby dojrzała.

Uwagi

  • Z dwóch kubków/szklanek cukru uzyskamy nalewkę półwytrawną.
  • Im więcej cukru, tym nalewka bardziej słodka.

Źródło

Czytany 2735 razy

1 komentarz

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook