Gościmy

Odwiedza nas 228 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 22 sierpień 2018 21:15

Śliwkowa nutella

Napisała

Czyli czekoladowe powidła śliwkowe. Wreszcie udalo mi sie je zrobic :) Pamiętam jak mama je kiedyś robiła i je uwielbiałam. Nutelli oczywiscie nie przypomina, ale jest pysznie czekoladowa:) Można wykorzystać do kanapek, przełożenia ciasteczek, naleśników lub wyjadać samą ze słoiczka.

Składniki:

(na 2 słoiczki o pojemności 220 ml  - mi wyszło 3)

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 3/4 szklanki cukru (lub wedle smaku)
  • wanilia (ekstrakt lub pasta z wanilii), niekoniecznie
  • 70 g kakao

Wykonanie:

Śliwki węgierki odpestkować i umieścić w szerszym garnku z grubszym dnem razem z cukrem, wanilią i kakao. Mieszamy, chwilę gotujemy, doprowadzamy do wrzenia. Jak już owoce puszczą soki a cukier się rozpuści miksujemy przy pomocy blendera. Gotujemy przez kilka godzin (porcję z 1 kg śliwek przez około 1 godzinę, większą ilość powideł dłużej, do otrzymania odpowiedniej konsystencji), na małej mocy palnika, bez pokrywki, aż woda odparuje na tyle, że powidła będą miały odpowiednią konsystencję. Najkorzystniej gotowanie rozkładamy na 2 dni. Uwaga: koniecznie mieszając od czasu do czasu! Smacznego:)

Jak sprawdzić, czy konsystencja powideł jest odpowiednia? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorących powideł. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.

Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać powidła, dobrze zakręcić. Odstawić.

Pasteryzacja:

Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Źródło

Czytany 2182 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook