Bardzo smaczne bułeczki. Idealne na śniadanko z dodatkiem dżemu do filiżanki herbaty:)
Składniki:
(na 13 bułek)
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 70 g masła, roztopionego
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 14 g suchych drożdży lub 28 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 do posmarowania bułeczek
- 200 ml mleka
- 50 ml Amaretto (jeżeli nie macie Amaretto, należy dodać tyle samo mleka i kilka kropel ekstraktu lub aromatu migdałowego)
Migdałowa kruszonka:
- 50 g zmielonych migdałów
- 35 g masła, miękkiego
- szczypta cynamonu
- 40 g cukru brązowego
- 3 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
Do większej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej robimy rozczyn – czyli rozpuszczamy w mleku z łyżką cukru). Dodajemy roztrzepane 2 jajka, mleko, Ameretto. Wyrabiamy przez około 5 minut. Na końcu dodajemy roztopione masło. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto formujemy w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy do podwojenia objętości.
Wyjmujemy wyrośnięte ciasto z miski, krótko wyrabiamy, dzielimy na 13 części. Formujemy z nich bułeczki i kładziemy na blaszce oprószonej mąką. Przykrywamy i zostawiamy do ponownego podwojenia objętości.
Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami, by powstała kruszonka.
Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy dodatkowym roztrzepanym jajkiem, ja posmarowałam mlekiem. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.