Gościmy

Odwiedza nas 111 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 04 sierpień 2012 14:32

Jagodzianki z białym serem

Napisała

Po prostu przepyszne:) Musiałam zużyć twarożek, który mi został jak robiłam sernikobrownies, więc postanowiłam zrobić drożdżówki z jagodami:) Serek niestety był dość rzadki, więc praktycznie nie widać go w drożdżówkach, ale czuć:) Na zdjęciu może nie wyglądają zbyt pięknie, ale są tak pyszne, że musiałam je wrzucić. W związku z tym, że przygotowywałam je na poranną wycieczkę, to ciasto wyrobiłam wieczorem i wstawiłam do lodówki na noc do wyrośnięcia. Rano tylko uformowałam bułeczki i upiekłam. Niestety nie było za dużo czasu na zrobienie fotek, więc są takie na szybko:) Drożdżówki są puszyste i delikatne:) Mniam:)

Składniki na całą blachę bułeczek:

  • 300 ml mleka, letniego
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 560 g maki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

Masa serowa:

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego (nie musi być zmielony)
  • 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru z wanilią

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wrzątku

Ponadto:

  • 400 g jagód, do posypania

Wykonanie:

Do letniego mleka dodajemy masło, cukier, roztrzepane jajka i mieszamy. Mąkę pszenną chlebową mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn), dodajemy sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Ja wstawiłam do lodówki* na noc, przykryte folią spożywczą, by nie wyschło.

Masa serowa: Wszystkie składniki mieszamy widelcem, rozgniatając twaróg i pozostałe składniki. Ja miałam ser do serników z wiaderka, zdecydowanie za rzadki do takich drożdżówek. Polecam taki twarożek w kostkach, ja po prostu chciałam zużyć ten, co miałam:)

Wyjełam ciasto z lodówki wczesniej, by sie ociepliło. Następnie ciasto wyjmujemy z misy, krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na duży kwadrat, około 45 x 45 cm. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia.

Rozwałkowane ciasto przekrawamy na pół, w celu otrzymania dwóch prostokątów. Obie części smarujemy masą z białego sera, posypujemy jagodami. Każdy z prostokątów składamy na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie kroimy ostrym nożem na 8 - 10 części (w sumie powinniśmy otrzymać 16 - 20 bułeczek, z dwóch prostokątów).

Bułeczki układamy w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami) - 2 rzędy bułeczek, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).

W związku z tym, że mój twarożek był za rzadki, ciężko mi się kroiło te bułeczki, dlatego ja tylko jeden prostokąt posmarowałam masą serową i posypałam jagodami. Z pozostałego ciasta zrobiłam tradycyjne okrągłe bułeczki, żeby mi nadzienie nie wypłynęło:)

Pieczemy w temperaturze 200º przez około 25 - 30 minut. Bardzo rosną w piekarniku, wyszły duże i puszyste:) Jeszcze ciepłe lukrujemy. Lukier przygotowujemy nastepująco, szklankę cukru pudru ucieramy z trzema łyżkami wody. Ja zrobiłam z połowy porcji, bo lukrowałam tylko część bułeczek i zrobiłam troszkę delikatniejszy, w sensie szybka wersja. Powinien być ucierany do białosci:) Naprawdę polecam:) Smacznego:)

* Wstawianie ciasta do lodówki jest idealnym sposobem, kiedy chcemy mieć rano świeże bułeczki, a niekoniecznie mamy czas na ich podwójne wyrastanie:) Ja wstawiłam po pierwszym wyrobieniu, ale można również wstawić już gotowe wyrośnięte bułeczki do lodówki, oczywiście przykryte folią, by nie wysychały i rano tylko upiec. Ja w związku z tym, że robiłam z nadzieniem serowo-jagodowym, nadzienie dodałam dopiero rano. Wyczytałam, że ciasto, które rośnie w lodówce jest bardziej puszyste i delikatne i zdecydowanie się z tym zgadzam:) Teraz częściej będę tak robić, bo lubię rano jeść świeże bułeczki, ale zazwyczaj za długo trzeba było na nie czekać:) Teraz już mam na to sposób:)

Źródło

Czytany 3334 razy

3 komentarzy

  • Link do komentarza Alka środa, 27 maj 2015 12:41 napisane przez Alka

    Udały się i to bardzo, były bardzo puszyste i mięciutkie:)

  • Link do komentarza Magdalena niedziela, 03 maj 2015 11:18 napisane przez Magdalena

    Mam nadzieję, że się udały :)

    Robiłam je dosyć dawno temu, nie pamiętam teraz czy też miałam rzadkie ciasto, ale zdarza się, że niektóre ciasta drożdżowe są rzadsze, jak dodamy więcej mąki może być później zbyt twarde i zbite. A tak jest delikatne i puszyste :) Postaram się w tym sezonie znów je zrobić to sobie przypomnę;)

  • Link do komentarza Alka środa, 22 kwiecień 2015 13:58 napisane przez Alka

    Właśnie drożdżówki się pieką, zobaczymy jaki będzie finalny efekt. Nie wiem czemu, ale strasznie rzadkie to ciasto mi wyszło i musiałam dodać duużo mąki. Chyba za dużo płynu na taką ilość mąki...

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook