Gościmy

Odwiedza nas 521 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 02 lipiec 2014 20:38

Pogaca z botwinką i fetą

Napisała

Jak trafiłam na ten przepis od razu miałam ochotę wypróbować, zwłaszcza, że mamy sezon na botwinkę. Pogaca to rodzaj tureckiego pieczywa. Są to różnego rodzaju bułeczki o różnych kształtach i nadzieniach. Muszę przyznać, że to naprawdę ciekawe połączenie i wyjątkowo smaczne. Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień również są smaczne.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (typ 650 lub 750)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki świeżych drożdży (24g świeżych lub 12 g suszonych)
  • pół łyżeczki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • farsz:  pęczek botwinki (bez buraczków), 125 g sera feta, 3 dymki (posiekane) –pominęłam cebulę
  • roztrzepane jajko do posmarowania
  • czarnuszka do posypania (u mnie czarny sezam)

Wykonanie:

Farsz z botwinką: dymkę i botwinkę drobno siekamy, dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy. Do farszu możecie dodać szczyptę soli, ale nie ma takiej potrzeby, ser feta jest dość słony.

Ciasto na pogaca: Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut (Jeśli używamy suszonych, łączymy wszystkie składniki od razu).  Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Na początku będzie dość tłuste i może lekko się lepić. Wyrabiamy je do momentu, aż stanie się miękkie i delikatne, w razie potrzeby lekko podsypujemy je mąką. W trakcie wyrabiania olej ładnie połączy się z ciastem. Odstawiamy je na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (wkładamy ciasto do miski i przykrywamy czystą ściereczką). Po tym czasie ciasto odgazowujemy (uderzamy w nie dłonią), dzielimy na 10 części. Każdą wałkujemy na prostokąt, lekko podsypując ciasto mąką (aby nie kleiło się do stolnicy i wałka). Nakładamy porcję farszu wzdłuż krótszego brzegu i ciasno zawijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na drugie rośnięcie na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pogaca smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy przez 15-20 minut. Pogaca są gotowe, kiedy ładnie się zrumienią i ich spody są przypieczone. Studzimy na metalowej kratce. Smacznego :)

Źródło

 

Czytany 4426 razy

1 komentarz

  • Link do komentarza Alka środa, 22 kwiecień 2015 13:55 napisane przez Alka

    Jak przeczytałam jakie jest nadzienie, musiałam od razu spróbować. Miałam mrożoną botwinkę, poddusiłam z cebulką. Jak dla mnie rewelacja, choć nie wszystkim te bułeczki, właściwie botwinka, przypadły do gustu. Dla mnie super, polecam!

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook