Jak trafiłam na ten przepis od razu miałam ochotę wypróbować, zwłaszcza, że mamy sezon na botwinkę. Pogaca to rodzaj tureckiego pieczywa. Są to różnego rodzaju bułeczki o różnych kształtach i nadzieniach. Muszę przyznać, że to naprawdę ciekawe połączenie i wyjątkowo smaczne. Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień również są smaczne.
Składniki:
- 3 szklanki mąki (typ 650 lub 750)
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki świeżych drożdży (24g świeżych lub 12 g suszonych)
- pół łyżeczki cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- pół szklanki jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- farsz: pęczek botwinki (bez buraczków), 125 g sera feta, 3 dymki (posiekane) –pominęłam cebulę
- roztrzepane jajko do posmarowania
- czarnuszka do posypania (u mnie czarny sezam)
Wykonanie:
Farsz z botwinką: dymkę i botwinkę drobno siekamy, dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy. Do farszu możecie dodać szczyptę soli, ale nie ma takiej potrzeby, ser feta jest dość słony.
Ciasto na pogaca: Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut (Jeśli używamy suszonych, łączymy wszystkie składniki od razu). Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Na początku będzie dość tłuste i może lekko się lepić. Wyrabiamy je do momentu, aż stanie się miękkie i delikatne, w razie potrzeby lekko podsypujemy je mąką. W trakcie wyrabiania olej ładnie połączy się z ciastem. Odstawiamy je na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (wkładamy ciasto do miski i przykrywamy czystą ściereczką). Po tym czasie ciasto odgazowujemy (uderzamy w nie dłonią), dzielimy na 10 części. Każdą wałkujemy na prostokąt, lekko podsypując ciasto mąką (aby nie kleiło się do stolnicy i wałka). Nakładamy porcję farszu wzdłuż krótszego brzegu i ciasno zawijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na drugie rośnięcie na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pogaca smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy przez 15-20 minut. Pogaca są gotowe, kiedy ładnie się zrumienią i ich spody są przypieczone. Studzimy na metalowej kratce. Smacznego :)