Gościmy

Odwiedza nas 125 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 19 styczeń 2017 20:59

Bułeczki z szynką czosnkową

Napisała

Pyszne bułeczki z szynką, czosnkiem, szpinakiem i mozzarellą. Smaczne, aromatyczne, mięciutkie. Idealne jako przekąska, kolacja na ciepło czy drugie śniadanie do pracy :)

Składniki:

Ciasto:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 1,5 łyżki masła
  • 150 g szynki lub polędwicy w plasterkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 6 pomidorów suszonych (pominęłam)
  • ser mozzarella (200 g)

Wykonanie:

Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i jajko, następnie miękkie masło i mleko z drożdżami. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby można podsypać mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę

W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy, aż szynka się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojony drobno czosnek i smażymy razem ok. 1 minuty.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Dosyć cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta (patrz zdj.) Na całej powierzchni rozkładamy liście szpinaku i posypujemy połową startej mozzarelli. Przy jednej krawędzi układamy połowę czosnkowej szynki. Ciasto ściśle zwijamy w rulon, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem. Kroimy na kawałki 6-7 centymetrowe. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek smarujemy olejem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C przez 20-25 minut. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Smacznego :)

Bułeczki można przygotować kilka godzin wcześniej i już wyrośnięte, przechowywać pod przykryciem w lodówce.

Źródło

Czytany 2918 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook