Gościmy

Odwiedza nas 373 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 10 maj 2016 22:27

Kapuśniaczki

Napisała

Mięciutkie bułeczki z kiszoną kapustą. Smakują najlepiej na ciepło, na drugi dzień są jak dla mnie trochę za czerstwe, ale wystarczy wrzucić na chwilę do piekarnika i znów są miękkie. Poniższe proporcje to duża ilość bułeczek. Jeśli nie macie dużej grupy, która to wszystkie zje od razu, to polecam zrobić z połowy porcji:)

 

Składniki: 

(na ok. 45 sztuk)

Ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 260 ml ciepłego mleka
  • 25 g drożdży
  • 2 jajka
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula (pominęłam)
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki masła lub oleju

Ponadto:

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • kminek do posypania (u mnie czarny sezam)

Wykonanie:

Farsz - Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Gdyby była bardzo kwaśna trzeba wcześniej ją przepłukać. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Podsmażamy  na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowaną kapustę odciskamy z nadmiaru wody i drobno kroimy. Dodajemy do podsmażonej cebuli. Razem przesmażamy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy i studzimy. Ja pominęłam cebulę.

Ciasto - Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy na 5 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do przesianej mąki dodajemy sól, jajka, mleko z drożdżami i masło. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ciasto rękami około 5 minut. W razie potrzeby można podsypać 1-2 łyżki mąki. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto umieszczamy  na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinamy krążki o średnicy np. szklanki.

Krążki nacinamy po łuku na ok. 5 mm od brzegów (patrz zdj.) Na środku umieszczamy łyżeczkę farszu. Jeden brzeg ciasta przekładamy nad krążkiem i lekko dociskamy. To samo robimy z drugim brzegiem ciasta. Tak postępujemy z każdym kolejnym krążkiem. Kapuśniaczki układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem. (u nie czarny sezam). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 C. Kapuśniaczki powinny ładnie się zezłocić.

Można tez zrobić wersję tradycyjną jeśli chodzi o formę. Krążki ciasta umieszczamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku umieszczamy łyżeczkę farszu i lekko rozsmarowujemy.  Smacznego :)

Źródło

Czytany 2471 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook