Gościmy

Odwiedza nas 207 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 26 kwiecień 2019 10:11

Bułki na kefirze

Napisała

Puszyste bułeczki, które długo zachowują świeżość. Przygotowuję je dosyć często, od jakiegoś czasu są naszymi ulubionymi bułeczkami. Mogę zrobić na kolację, a na śniadanie są równie pyszne i nadal mięciutkie. Zdecydowanie mój faworyt wśród bułeczek :)

Składniki:

  • 460 g mąki pszennej
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml kefiru
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 14 g świeżych drożdży

Wykonanie:

Jeśli używacie świeżych drożdży, to trzeba przygotować rozczyn, czyli do małej miseczki wkładamy drożdże (świeże) dodajemy trochę kefiru, miód, całość mieszamy i odstawimy na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Jeśli chcecie użyć drożdży suchych, to dodajcie je do mąki.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera, wyrabiamy gładkie ciasto, ciasto wyrabiamy przez 3-4 minuty na średnich obrotach. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki. Po wyrobieniu ciasta należy przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski na podsypany mąka blat i formujemy z ciasta długi wałek, lekko spłaszczamy, a następnie kroimy na 12 kawałków lub 6 dużych paluchów. Bułki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Ja kładę do blaszki na ciasto, aby do siebie przylegały (jak w tych bułeczkach)

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st C. Wyrośnięte bułki wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy około 15- 20 minut do zarumienienia wierzchu bułek. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy bułki (chwytając za papier) na kratkę, pozostawiamy do wystygnięcia. Są pyszne zarówno z masełkiem, twarożkiem czy dżemem :) Smacznego:)

Źródło

Czytany 2424 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook