Gościmy

Odwiedza nas 169 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 13 październik 2020 14:19

Chleb francuski na drożdżach

Napisała

Nadal eksperymentuję z chlebkami :) Gorzej z czasem, by wrzucić sprawdzone przepisy ;) Tym razem wypróbowałam prosty, szybki chlebek na drożdżach. Mięciutki, neutralny w smaku. Zachowuje świeżość na drugi dzień, w kolejnych dniach, wiadomo już mniej świeży :) 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej np. tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 ¼ łyżeczki suchych drożdży
  • 15 g miękkiego masła
  • 350 g letniej wody

Wykonanie:

Mąkę łączymy z drożdżami i solą, mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło oraz letnią wodę. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Powinno jedynie delikatnie lepić się do dłoni, gdyby było zbyt kleiste można dodać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy szczelnie np. folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut – lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej np. olejem i wysypanej bułką tartą formy (lub po prostu do formy wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 30 cm x 10 cm, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15-20 minut (lub do czasu, gdy chleb urośnie do ¾ wysokości formy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C, ustawienia „góra + dół”. Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy i gdyby nie był jeszcze dobrze upieczony – wstawić go ponownie do piekarnika (już bez formy) i dopiec jeszcze chwilę. Gotowy chleb powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Smacznego :)

Źródło

Czytany 675 razy

2 komentarzy

  • Link do komentarza Magdalena piątek, 23 październik 2020 22:12 napisane przez Magdalena

    Bardzo się cieszę, że smakował :)

  • Link do komentarza Monika poniedziałek, 19 październik 2020 20:35 napisane przez Monika

    Chlebek cudowny, pysznyyy po prostu mega. Ja dodaje tylko czarnuszkę do środka żeby jeszcze podkręcić jego smak. P. S. Drożdżówki z tego ciasta również wychodzą super.

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook