Pyszne nadziewane jajka z wędzonym łososiem. Kremowe nadzienie łososiowe świetnie się tu komponuje z jajkami. Ładnie się prezentują i świetnie smakują :) Sprawdzą się na rodzinnych przyjęciach czy spotkaniach towarzyskich.
Składniki:
- 6 dużych jaj
- 3 łyżki mielonego wędzonego łososia (ok. 50 g) –ja zmiksowałam plastry łososia razem z reszta składników
- 2 łyżki majonezu (lub serka śmietankowego)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny (do smaku)
- sól, świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
Do dekoracji:
- świeży koperek
- plastry wędzonego łososia
- słodka czerwona papryka
Wykonanie:
Gotujemy jajka na średnim ogniu. Po wyjęciu z wrzątku pozostawiamy na 15 minut, żeby ostygły. Potem zanurzamy jajka w zimnej wodze lub wodzie z lodem tak, żeby w pełni je ostudzić. Po obraniu jajek ze skorupki, ostrożnie przecinamy każde z nich na pół. Delikatnie wyjmujemy żółtka do miseczki.
Do miseczki, w której mamy żółtka dodajemy łososia i pozostałe składniki. Przy pomocy widelca dokładnie mieszamy tak, aby powstałą jednolita masa. Ja wszystko zblendowałam na gładki krem. Następnie za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego wypełniamy białka masą. Dekorujemy koperkiem i posypujemy słodką papryką. Danie możesz przechowywać w lodówce przez dwa dni pod szczelnym przykryciem. Smacznego:)