Gościmy

Odwiedza nas 260 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 31 grudzień 2014 12:14

Roladki z selerem naciowym

Napisała

Jeżeli szukacie pomysłów na ciepłe przystawki to proponuję roladki z selerem naciowym szynką i serem. Moja szynka była dosyć wąska, więc serek się wylal poza nią, ale nie miało to dla nas znaczenia, bo są naprawdę pyszne. Oczywiście jeśli chcecie, by roladki również ładnie się prezentowały zadbajcie o większe tzn. szersze plasterki szynki np. serrano czy szwarcwaldzką. Ja miałam polską wędzoną szyneczkę, więc aromat roladek był dodatkowo wzmocniony :) Roladki są proste do przygotowania i szybkie, można je przygotować wcześniej, a zapiec tuż przed przybyciem gości lub tuż przed podaniem :)

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 9 plasterków wędzonej szynki (może być też serrano czy szwarcwaldzka)
  • 9 plasterków żółtego sera
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki (u mnie żółta papryka)
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

Łodygi selera blanszujemy przez minutę we wrzątku, każdą dzielimy na trzy części. Połówki brzoskwiń kroimy w paski, ja użyłam papryki tez kroimy w paseczki. Na plasterkach szynki układamy po plasterku żółtego sera, kawałku selera i kilka pasków brzoskwiń/papryki. Zawijamy szynki w rulony, spinamy wykałaczkami (albo obwiązujemy białą bawełnianą nicią). Żaroodporną formę smarujemy masłem, układamy w niej roladki z selerem, posypujemy je startym żółtym serem i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Smacznego:)

Źródło

Czytany 3418 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook