Pyszne ciasto bez pieczenia z kajmakiem, dużą ilością bitej śmietany i bananami. Bardzo słodka, jej słodycz przełamują banany, zanurzone w soku cytrynowym:)
Składniki:
Spód:
- 1 opakowanie herbatników Digestive (225 g) – ja użyłam herbatników pettite beure
- 70 g masła, roztopionego
- 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej
Masa kajmakowa z czekoladą:
- 2 tabliczki ciemnej czekolady (200 g)
- 1 puszka gotowej masy krówkowej
- garść orzechów włoskich
Bita śmietana z bananami:
- 4 banany
- sok z 1 cytryny
- 300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki
- 2 - 3 łyżki kakao
oraz: Forma z odpinaną obręczą lub wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm
Wykonanie:
Spód: Herbatniki wkładamy do miski i bardzo dokładnie kruszmy (np. tłuczkiem). Masło roztapiamy razem z czekoladą (w kąpieli wodnej) następnie mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Będzie miała formę mokrego piasku. Dno i boki formy wykładamy powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawiamy do lodówki.
Masa kajmakowa z czekoladą: Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i mieszamy z masą krówkową (ja zrobiłam to mikserem). Masę wykładamy na spód z herbatników, posypujemy orzechami włoskimi i ponownie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Bita śmietana z bananami: Banany obieramy i kroimy w plasterki, mieszamy z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę ubijamy na bardzo sztywną pianę i mieszamy z połową ilości bananów, wykładamy na warstwę masy kajmakowej. Dekorujemy pozostałymi bananami i posypujemy kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Wstawiamy do lodówki, by śmietana bardziej stężała i ciasto dało się swobodnie kroić. Przechowujemy w lodówce. Smacznego:)