Gościmy

Odwiedza nas 296 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 21 marzec 2018 17:41

Babka cappuccino

Napisała

Nie jestem wielbicielką ciast babkowych, ale za to uwielbiam desery, ciasta i ciasteczka z dodatkiem kawy :) Skusiła mnie więc ta babka :) Muszę przyznać, że bardzo mi smakowała, babka jest wilgotna, mięciutka i zdecydowanie czuć w niej kawę :) Z pewnością pojawi się u mnie na Wielkanocnym stole :)

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g drobnego cukru (dałam mniej, ok 150g)
  • 8 g cukru wanilinowego (lub waniliowy z prawdziwą wanilią)
  • 4 jajka L
  • 250 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 125 ml mleka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g cappuccino
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 2 łyżeczki kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiewamy. Masło, cukier, cukier wanilinowy ucieramy na puszysty krem. Dodajemy jajka po jednym po każdym ucierając. Dodajemy suche składniki w 2 porcjach na zmianę z mlekiem. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy cappuccino, mieszamy. Do drugiej kakao i kawę, mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Nakładamy kolejne warstwy ciasta, najpierw z kawą, potem z cappuccino, na wierzch warstwę białą. Nóż zanurzamy w cieście do dna i robimy zygzak.

Pieczemy w temp. 165 stopni przez 45-50 minut do "suchego patyczka". Smacznego :)

Źródło

Czytany 4299 razy

3 komentarzy

  • Link do komentarza Magdalena poniedziałek, 26 marzec 2018 18:00 napisane przez Magdalena

    Nie, nie zaparzamy kawy, wsypujemy suchą kawę sypaną. Podobnie jak cappuccino. Wsypujemy po prostu proszek. W cieście są drobne ziarenka kawy. Chyba, że nie lubimy wówczas można dodać napar, ale w bardzo niewielkiej ilości, aby ciasto nie zrobiło się za rzadkie.

  • Link do komentarza Iza niedziela, 25 marzec 2018 23:22 napisane przez Iza

    Czy kawę zaparzamy w niewielkej ilości wody i wlewamy napar?

  • Link do komentarza Natalia czwartek, 22 marzec 2018 09:49 napisane przez Natalia

    Akurat szukałam czegoś prostego na weekend i wpadła mi w ręce ta babka. Dzięki Ci wielkie! 3

    Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! 3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook