Gościmy

Odwiedza nas 325 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 07 czerwiec 2012 18:08

Czekoladowa tarta 'Truskawkowy las'

Napisała

Bardzo lubię truskawki, ale nie przepadam za ciastami biszkoptowymi z galaretką i masami. Dlatego częściej jem je postaci koktajlu czy jako dodatek deseru. Ale jak tylko zobaczyłam to ciasto…czekoladowe ciasto, czekoladowy krem i truskawki… wiedziałam, że je wypróbuję:) Pyszne:) Robiłam je już w zeszłym roku zgodnie z oryginałem. Troszkę mi zabrakło truskawek, więc uzupełniłam mój truskawkowy las odrobiną malin:) A w tym sezonie truskawkowym postanowiłam zrobić wersję szybszą, czyli bez pieczenia. Spód zrobiłam z tego przepisu, reszta zgodnie z oryginalnym przepisem. Poniżej podaję oryginalny przepis na pieczone ciasto, a w ciepłe dni, kiedy nie chce się uruchamiać piekarnika lub dla tych, którzy go nie mają, można zrobić wersję bez pieczenia. Wyboru każdy dokona sam:) Polecam:)

Składniki:

na kruchy spód:

  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 jajko

Wykonanie:

Robiłam w standardowej foremce na tartę, ale nie zwiększałam proporcji, były wystarczające:)

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy (najlepiej w malakserze, ale ręcznie też można), zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je lub wciskamy w dno formy na tartę wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, a następnie na papier wsypujemy jakiś obciążnik np. specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiekamy w temperaturze 190ºC przez 10 minut. Następnie usuwamy papier i pieczemy kolejne 20 - 25 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.

Składniki:

na czekoladowy creme patisserie:

  • 300 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 90 g gorzkiej czekolady

Ponadto:

  • około 70 dag świeżych odszypułkowanych truskawek, umytych i osuszonych (mogą być też inne owoce oczywiście)

Wykonanie:

W większym garnuszku zagotowujemy mleko. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.

Cukier ucieramy z żółtkami do białości (np. mikserem z końcówką do ubijania białek), wsypujemy wymieszane mąki i dalej miksujemy, aż do uzyskania gładkiej pasty.

Pastę wlewamy do ugotowanego mleka i mieszamy do rozpuszczenia grudek. Stawiamy na palnik (średnia moc) i gotujemy, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotujemy około 1 min, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika i dodajemy ekstrakt z wanilii. Do gorącego kremu dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia w kremie. Jeżeli wolicie krem waniliowy, po prostu pomijacie czekoladę.

Jeszcze ciepły krem przelewamy na wystudzony spód od tarty i wyrównujemy. Na ciepły krem wykładamy osuszone owoce. Można udekorować listkami mięty:)

Smacznego :)

A to moja zeszłoroczna tarta:)

Źródło

Czytany 3812 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook