Gościmy

Odwiedza nas 316 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 02 czerwiec 2012 22:53

Tort truflowy

Napisała

Przepyszny tort, bez mąki o konsystencji sufletu. Przekładany masą z kremówki o mocnym pomarańczowym smaku z dużą ilością alkoholu, prawdziwie truflowy:) Po prostu pycha:)

Przepis na tortownicę o średnicy 20-22 cm. W przypadku większej składniki należy zdecydowanie podwoić.

Składniki na ciasto:

  • 7 jajek
  • 25 dag cukru pudru
  • 75 g kakao

Wykonanie:

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na krem, stopniowo dodając kakao. Dodajemy ubite na sztywną pianę białka i mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej pergaminem (robimy "kołnierz", ponieważ ciasto może urosnąć wysoko ponad formę). Pieczemy około 45 - 60 minut w temp. 180 stopni (sprawdzić patyczkiem). Uwaga: ciasto po upieczeniu opadnie, nie należy się martwić, tak ma być. Gdy wystygnie, przekrawamy na 2 - 3 krążki, delikatnie, ponieważ ciasto jest "sufletowe", mokre, nie jest to biszkopt.

Składniki na krem:

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła
  • 35 ml spirytusu
  • 50 ml rumu
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • mała torebka cukru waniliowego - 16 g
  • 200 ml śmietanki kremówki

Wykonanie:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodając kolejno roztopione masło, śmietankę i cukier waniliowy. Cały czas mieszając wlewamy oba alkohole i dodajemy skórkę pomarańczową. Studzimy, co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. Jak wystygła, wsadziłam do lodówki. Myślałam, że będę długo na nią czekać albo, że się nie zastygnie, bo była naprawdę rzadka. Ale po jakiejś godzince masa była już bardzo gęsta. Ciasto przekładamy kremem, zostawiając na dekorację tortu z wierzchu i boków. Dekorujemy wg własnego pomysłu. Trzymamy w lodówce, najsmaczniejsze na drugi dzień. Smacznego:)

Źródło

Czytany 9593 razy

2 komentarzy

  • Link do komentarza Magdalena niedziela, 03 czerwiec 2012 17:45 napisane przez Magdalena

    Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda:) mocno pomarańczowo-alkoholowy:)Poezja:)

  • Link do komentarza Alka niedziela, 03 czerwiec 2012 15:45 napisane przez Alka

    Niesamowicie wygląda i pewnie też tak smakuje:)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook