Gościmy

Odwiedza nas 267 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 01 listopad 2012 17:56

Orzechowiec

Napisała

Świetnie połączenie, uwielbiam orzechy i masy budyniowe np. w kremówkach. Wiedziałam więc, że muszę zrobić to ciasto:) Ma lekko piernikowy smak, dla miłośników ciast miodowych:) W związku z tym, że ilość masła trochę mnie przeraziła, masę budyniową przygotowałam ze sprawdzonego już przepisu na tę kremówkę, przepis podaję jednak w oryginale pozostawiając wybór Wam.

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody

Masa orzechowa:

  • 200 g posiekanych grubo, orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu

Krem budyniowy:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • blacha 33x22 (lub podobna)
  • papier do pieczenia

Wykonanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i całość siekamy nożem, tak, aby masło z mąką dobrze się połączyło. Dodajemy resztę składników na ciasto i całość zagniatamy. Trzeba włożyć w to trochę czasu i siły. Ciasto dzielimy na 2 równe części. 

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Papier do pieczenia wycinamy tak, aby po włożeniu do blachy wystawał po bokach. Wtedy łatwiej będzie nam wciągnąć ciasto z blachy i go nie pokruszyć. Na papierze odrysowujemy dno blachy. Najpierw ciasto rozwałkowujemy trochę na stolnicy, potem przenosimy na papier do pieczenia i dalej rozwałkowujemy tak, aby dopasować je idealnie do wymiarów blachy. Całość układamy w formie i pieczemy 13 minut. Po wyjęciu z piekarnika placek ma poleżeć trochę w formie, żeby zrobił się bardziej sztywny i nie popękał nam przy wyjmowaniu.

W tym czasie przygotowujemy masę orzechową: do garnka przekładamy wszystkie składniki i zagotowujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przygotowujemy drugi placek tak samo jak pierwszy i po przeniesieniu go do formy rozprowadzamy po wierzchu masę orzechową. Pieczemy 13 minut. Na końcu przygotowujemy krem budyniowy. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku (bez masła). Całość rozbijamy trzepaczką, aby mąka połączyła się z resztą składników. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając masę trzepaczką. Gdy krem zacznie gęstnieć, mieszamy szybko i energicznie.  Mamy uzyskać gładki, gęsty budyń. Garnek przykrywamy folią spożywczą, ma ona dotykać do masy, wtedy nie utworzy się na niej kożuch. Po ostudzeniu dodajemy miękkie masło i miksujemy na gładki krem. Na placek bez orzechów wykładamy krem i przykrywamy go plackiem z orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki, przynajmniej na całą noc. Smacznego:)

Źródło

 

Czytany 2733 razy
Więcej w tej kategorii: « Tort cappuccino Pavlova cappuccino »

1 komentarz

  • Link do komentarza Alka niedziela, 04 listopad 2012 17:27 napisane przez Alka

    Wygląda przepysznie i za pewne taki jest!!! Zjadłabym taki, choć malutki kawałek...

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook