Jedno z mich ulubionych ciast. Przepis dostałam od koleżanki jeszcze w czasach studenckich. Kiedyś często robiłam je praktycznie na każde święta, teraz ciągle mam ochotę sprawdzać cos nowego:) Od czasu do czasu wracam jednak do moich sprawdzonych przepisów:) A to ciasto jest boskie, delikatny biszkopt w połączeniu z równie lekką masą z mleka w proszku i biszkopciki zanurzone w kawi:) Mmmm to jest to, co lubię najbardziej:) Polecam przygotować w tortownicy 20cm, ja tym razem zrobiłam w większej kwadratowej foremce, stąd biszkopt nie jest za wysoki:)
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 5 jaj
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
Masa:
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- ½ szklanki cukru
- margaryna (ja używam masła)
- 2 waniliowe serki homogenizowane
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżka żelatyny (rozpuszczamy w ½ szklanki wody)
Polewa:
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- ćwiartka margaryny
Dodatkowo:
- Biszkopciki okrągłe
Poncz do biszkoptów:
- 2 łyżki kawy cappuccino
- 3 łyżki spirytusu
- szklanka wody
Wykonanie:
Przygotowujemy poncz. 2 łyżki kawy cappuccino zalewamy szklanką wody. Jak już ostygnie dodajemy 3 łyżki spirytusu.
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, stopniowo dodajemy po 1 żółtku, następnie stopniowo dodajemy cukier, i na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy do tortownicy 21cm, u mnie tym razem kwadratowa foremki wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni C. Biszkopt po upieczeniu kroimy na pół (na dwie warstwy).
Masa: Jajka ubijamy na parze (1 całe jajko, 2 żółtka i cukier). Margarynę/masło ucieramy, dodajemy ubite zimne jajka. W osobnej misce łączymy serki homogenizowane z mlekiem w proszku i przestudzoną żelatyną (rozpuszczoną w ½ szklanki wody), następnie dodajemy margarynę/masło z jajkami. Łączymy w jednolitą masę.
Polewa: Wszystkie składniki zagotowujemy na małym ogniu, do połączenia składników. Zostawiamy do przestudzenia.
Ostateczne wykonanie:
Nasączamy biszkopciki w ponczu. Na jedną warstwę biszkoptu wykładamy połowę masy. Na masę nakładamy okrągłe biszkopty nasączone w ponczu, na to wykładamy kolejną warstwę masy. Na wierzch kładziemy drugą połowę biszkoptu. Polewamy przestudzoną polewą. Smacznego:)
Źródło: Studenckie zapiski:)