Gościmy

Odwiedza nas 154 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 16 czerwiec 2018 22:36

Rolada z musem truskawkowym

Napisała

Sezon truskawkowy w pełni, zatem szkoda nie wykorzystać ich w wypiekach :) Trafiłam na poniższy przepis w książce z przepisami wielkanocnymi (typowo wielkanocny;) ) :) Musiał poczekać na sezon truskawkowy, chociaż oczywiście można zrobić to ciasto z mrożonymi truskawkami o każdej porze roku :) Rolada jest pyszna, delikatna i aromatycznie truskawkowa :) Pięknie się prezentuje, sprawdzi się nawet na specjalną okazję :)

Składniki:

Biszkopt:

  • 70g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100g cukru (dałam 50g)
  • 1 laska wanilii (użyłam cukru waniliowego)
  • ½ łyżeczki soli (użyłam szczyptę)

Krem truskawkowy:

  • 500ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 150g truskawek (mogą być mrożone) – ja użyłam 280g
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny (jako, że ja dodałam więcej truskawek odpowiednio zwiększyłam ilość żelatyny).

Wykonanie:

Ciasto: Żółtka ucieramy z połową cukru i nasionami wanilii (ha dodałam cukier z prawdziwą wanilią). Porcjami wsypujemy przesianą mąkę, ucierając do połączenia się składników, Białka z solą ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę, pod koniec wsypując pozostały cukier. Ubitą pianę stopniowo dodajemy do masy żółtkowej delikatnie mieszając.

Ciasto wlewamy do wyłożonej pergaminem szerokiej formy (powinno tworzyć warstwę ok 1cm). Ja użyłam formy o wymiarach 28x28cm.Pieczemy 15-17 min w temp. 180Stopni. Wyjmujemy na ściereczkę i zdejmujemy pergamin. Ciepłe ciasto rolujemy, podnosząc ściereczkę. Zawijamy w ściereczkę i studzimy.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, łączymy z musem owocowym i wystudzoną żelatyną. Ja użyłam większej ilości truskawek, dał też więc więcej żelatyny. Po przygotowaniu masy wstawiłam ja do lodówki do momentu zgęstnienia. U mnie była konieczność zwiększenia ilości żelatyny. Wszystko zależy od truskawek, maja w sobie dużo wody, czasem potrzeba większej ilości żelatyny, by masa zastygła. Dlatego ja nakładam masę dopiero , gdy mam pewność, że się zastygnie.

Biszkopt odwijamy, smarujemy kremem (1/3 odkładamy), rolujemy. Roladę smarujemy resztą kremu (odrobinę zostawiamy do dekoracji). Dekorujemy dowolnie, u mnie truskawki i rozetki z kremu. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego :)

Źródło: "Polska Wielkanoc", Wydawnictwo Olesiejuk

Czytany 2469 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook